Oppskrift nok til 8 personer

Ingredienser

  • ca 1 kg skinkestek
  • 2 dl Blond Ale
  • 1 appelsin
  • 5 hvitløkfedd
  • 100 gr brunt sukker
  • 150 gr honning
  • 1 ts dijon sennep
  • Rotgrønnsaker
  • Poteter

Slik gjør du

Sett ovnen pÃ¥ 180 grader. Start med Ã¥ knus, rens og finhakke hvitløkfeddene. Putt disse i en liten kjele sammen med ølet, sukkeret og honningen, og varm det opp til det bobler og sukkeret er løst opp i væsken. 

Putt skinken i et stekebrett med høy kant, og tøm ølvæsken over. Krydre med pepper, og sett midt i ovnen. Hver 10 minutt tar du væsken fra brettet over steken, etterhvert vil den bli sticky og feste seg til skinken. Da er det viktig Ã¥ passe pÃ¥ at den ikke svir seg og blir brent, sÃ¥ følg med og evt skru ned temperaturen om det begynner Ã¥ mørkt pÃ¥ kantene. Bruk steketermometer til den har en kjernetemperatur pÃ¥ 70 grader, det tar ca 1,5 til 2 timer. NÃ¥r den er 68 grader kan du skru opp temperaturen for Ã¥ fÃ¥ sprø svor, evt bruk grillelementet. SÃ¥ fort den har nÃ¥dd rett temperatur tar du den ut av ovnen og lar den hvile minst 15 minutter før du skjærer den opp. 

Server med ovnsbakte grønnsaker og kokt potet. Du kan eventuelt bytte ut steken med ribbe. SÃ¥ kanskje dette er en ny julemiddagsfavoritt?

Tekst og bilde: Jørn Idar Almaas Kvig ("Jørn Idar med Høyt Skum")