Ingredienser

  • 400 gr fersk, hvit fisk
  • 2 egg
  • 3 ss potetmel
  • 4 ss hveteøl
  • Sitronpepper
  • Salt
  • Gressløk

Nok til fire store fiskekaker

Start med å kutte opp fisken i små biter. Ikke kjør den i maskin, men kutt/hakk den fint og putt i en bolle. 

Tilsett så de andre råvarene, og bland godt med hendene. Blandingen skal være bløt men ikke rennende, slik at man kan forme burgere uten at de renner fra hverandre. Om blandingen er før bløt tilsett litt potetmel, er den for tørr tilsett mer hveteøl. La det stå i 15 minutter slik at potetmelet får bunnet seg skikkelig med væsken. 

Form baller på 120-140 gram og legg i en varm panne med olje, og flat de ut til fiskeburgere på 2-3 cm. Stek gyllen på begge sidene, og putt i ovn i 6-8 minutter på 180 grader. De grove fiskekakene kan serveres som en tradisjonell fiskemiddag med revet gulrot og kokt potet med smør, eller som burger med brød, salat og en god aioli. 

I glasset vil hveteøl være gode til, som ofte byr på mye friskhet og fruktighet. Lav bitterhet er viktig da det er en ganske skjør rett, og de delikate frukttonene man får fra hveteølsgjær fremhever fiskesmaken.

Tekst og bilde: Jørn Idar Almaas Kvig ("Jørn Idar med Høyt Skum")