Nok til 4 personer

Hamburger

  • 500 gr laks
  • 1 egg
  • 1 ts salt
  • 2 ss finhakket gressløk
  • 1 hvitløksfedd
  • 1 ts dijonsennep
  • 50 ml ferskpresset appelsinjuice

Sitrusagurk

  • 1/2 agurk
  • 1 ts sennep
  • 1 ss olje
  • Zest fra 1 lime
  • Saft fra 1/2 lime
  • Salt og pepper

4 brioche brød 

Slik gjør du

Skyll og kutt agurken i tykke båter, og ha i en liten bolle. Tilsett så alle de andre ingrediense, bland godt og sett i kjøleskapet. Gi det 1/2 til 1 time i kjøleskapet, det gjør at alle smakene setter seg godt i salaten.

Start med å kutte opp laksen i grove skiver, og kjør denne raskt i food processoren. Pass på at den ikke blir for fin, da blir den bare seig og lite saftig. Bland så inn resten av ingrediensene god med hendene, og form i fire like store burgere. Stek fire minutter på hver side, på medium varm panne.

Anrett med å smøre litt hjemmelaget majones på briochen, noen tynne skiver tomat, noen spiseskjeer med agurksalat og den nystekte lakseburgeren. Topp det med litt mer majones og nyt!

Ølvalg
Dette er en hamburger med mye smak av sitrus, friskhet, og som er delikat i smaken. Derfor bør ølet også har god friskhet, men uten for mye fylde og kompleksitet. Denne gangen falt valget på en golden ale, som er lettdrikkelig og forfriskende og har mange av de samme karakterene som maten. At annet godt alternativ vil være en wit, som har mye friskhet fra hveten, men også et klart sitruspreg fra tilsettningen av appelsinskall og korianderfrø.

Tekst og bilde: Jørn Idar Almaas Kvig ("Jørn Idar med Høyt Skum")