Alkohol over 1,2 vol % alkohol er inntil videre unntatt fra myndighetenes krav til næringsdeklarasjon. Den europeiske bryggeriforeningen, Brewers of Europe, oppfordrer likevel bryggerier til å deklarere ingredienser og næringsinnhold. De må i så fall følge de bestemmelsene som gjelder for andre næringsmidler.
- Skrevet av:
- Dato: 29.04.2015
- Skriv ut
Matinformasjonsfordningen trådte i kraft 13.12.2014. Her er de punktene som er mest relevante for bryggeriene:
- Obligatorisk næringsdeklarasjon:
Innholdet av energi, fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, proteiner, og salt. - Salt:
Alt natrium skal angis som salt, og salt beregnes av det totale natriuminnholdet i matvaren (råvarer, tilsetningsstoffer, tilsatt salt). Salt = natrium x 2,5 (vedlegg I). - Næringsstoffer som det er frivillig å deklarere:
Den obligatoriske næringsdeklarasjonen kan utvides med et eller fler av følgende stoffer: Enumettede fettsyrer, flerumettede fettsyrer, polyoler, stivelse og/eller kostfiber.
Vitaminer og mineraler, forutsatt at de er tilstede i betydelige mengder. For drikkevarer er betydelig mengde 7,5 % av referanseverdien.
Næringsdeklarasjonsreglene trer i kraft 13. desember 2016. Hvis produsenten selv velger å merke med næringsinnhold, må de nye kravene følges fra desember 2014. Matvarer som er merket eller markedsført før datoene i 2014 og 2016, kan selges inntil lagrene er tomme.
I tillegg gjelder følgende generelle bestemmelser:
- Skriftstørrelse:
Merkingen skal være lett leselig. Minste skriftstørrelse på 1,2 mm (x-høyde) på obligatoriske opplysninger. - Allergimerking:
Ingredienser eller stoffer som kan gi allergi eller intoleranse skal være fremhevet i ingredienslisten, for eksempel med fet eller kursiv skrift, slik at de blir mer synlig.
Her finner du mer utfyllende informasjon.