• I gamle dagers Norge var det vanlig Ã¥ henge knivjern i kanten av bryggekaret og stÃ¥l pÃ¥ utsiden av karet og rundt brygghuset. Det ble gjort for Ã¥ holde ”smÃ¥folket”, tusser og troll, unna ølet.
  • Etter at kristendommen var innført i Norge ble det vanlig Ã¥ skÃ¥le for St. Olavs, Jomfru Maria, Faderen, Sønnen og Den Hellige Ã…nd. EtterpÃ¥ skÃ¥lte mann for kongen og biskopens velferd.
  • I senmiddelalderen i Norge var øl sett pÃ¥ som Guds gave og beruselsen var guddommelig.Hvis presten forsøkte Ã¥ holde seg edru, ble det oppfattet som om det hvilte en forbannelse over ham og da kunne han ikke være prest.
  • Martin Luther, skal ha satt svært stor pris pÃ¥ sin daglige øl, og som tidligere munk hadde han øl som en naturlig del av sitt kosthold. Martin Luthers kone Katharina, var ikke spesielt vakker Ã¥ se pÃ¥, men hun var til gjengjeld byens beste ølbrygger.
  • Skikken med at vi klinker glassene vÃ¥re mot hverandre nÃ¥r vi skÃ¥ler, stammer fra vikingene. Ølhornene skulle klinkes sÃ¥ hardt at det skvatt over litt øl fra det ene kruset over i det andre.  Dersom en mann viste deg denne tillitten, kunne du være sikker pÃ¥ at ølet ikke var forgiftet.
  • Vikingene hadde mange typer øl for ulike anledninger, for eksempel drømmeøl, elskovsøl og berserkøl.  Sistnevnte mistenker vi dem Ã¥ ha blandet fluesopp i…
  • Ordet ”barsel” kommer fra barnsøl. Man brygget øl til alle store begivenheter i livet. Festarøl til forlovelse, brudeøl og gravøl. VelfareskÃ¥len sikret den dødes videre ferd og mottagelse. Hver person tømte et einskildebeger alene og skÃ¥lte med avdøde.
  • Ordet ”skÃ¥l” sies Ã¥ ha sin opprinnelse fra ølbollen – eller skÃ¥la – som ble brukt frem til 1600-1700 tallet.
  • Ingen sykdomsfremkallende bakterier kan overleve i øl.  I gamle tider uten rent drikkevann, var øl det sikreste og sunneste man kunne drikke.
  • Øl er blitt kalt det flytende brød. Øl er laget av naturlige ingredienser, og stivelsen i kornet omdannes til maltose som tas lett opp i blodet og gir raskt energi. At pyramidebyggerne i Egypt og forrige Ã¥rhundres murere og kroppsarbeidere drakk mye øl, er neppe tilfeldig.
  • Bokkøl var helt frem til 1950/1960-tallet benyttet som en viktig styrkedrikk ved sykehusene i Norge. Bokkøl med rÃ¥ eggeplomme ble gitt til underernærte og syke som trengte næring.
  • PÃ¥ 1600-tallet fikk pasientene ved Oslo Hospital en dagsrasjon pÃ¥ 4 liter pottøl hver.
  • Symposier betyr drikkelag. Ved de gamle grekernes symposier spilte ølet og alkoholen en viktig rolle.
  • Ølbrygging fra vikingtid til moderne tid var kvinnenes oppgave - med unntak av en liten periode under og rett etter verste hekseprosessen i Europa og Norge.
  • Den kjente filosof og forfatter Hildegard von Bingen, var abedisse i et tysk kloster pÃ¥ 1100-tallet.  Hun er vÃ¥r første kilde som har nedtegnet kunnskapen om bruk av humle i øl. 
  • Mjød er ikke øl. (Mjød er honningbasert) Det er ikke like sterkt som øl, og ble ofte foretrukket av kvinner. Mjød ble laget for guder og storfolk, og kvinner.
  • PÃ¥ primstavene (en flat, stavformet kalender av tre som man brukte før i tiden) var julen markert med et ølhorn som vendte oppover 25. desember og nedover 13. januar.
  • Tradisjonen med Ã¥ brygge øl til jul ble brukt for Ã¥ kristne Norge og nedfelt i egen lov av Olav Tryggvason.
  • For 1000 Ã¥r siden var det pÃ¥budt for alle kornbønder i Norge Ã¥ brygge øl til jul. Hvis man ikke fulgte loven, kunne man miste gÃ¥rden til kirken og selv bli landsforvist.
  • Det finnes over 800 smakskomponenter i øl.