De fleste vet at mat og drikke med sukker kan bidra til hull i tennene, eller karies som det heter på fagspråket. Norske drikkevareprodusenter har jobbet målrettet over flere år for å møte denne utfordringen, og i dag velger rekordmange sukkerfri brus heller enn brus tilsatt sukker. Med en sukkerfriandel på ca 65 % har Norge i dag verdens sunneste brusmarked.

Brus, vann og energidrikk kan imidlertid påvirke tannhelsen på andre måter også. Kullsyre gjør at slike drikker er surere enn vanlig vann, noe som kan skape syreangrep på tennene. Selv om drikkene ikke er "verre" enn kaffe, juice, saft og mange andre drikker, bør vi som forbrukere likevel tenke på tannhelsa også når det kommer til drikke. 

En lav pH-verdi under 4,5 fører til at tannemaljen mykner og blir sårbar. 

Det beste rådet er å unngå å "smådrikke" sure drikker gjennom hele dagen. Spyttet i munnhulen må få tid til å nøytralisere syren mellom drikkingen. Flasker med skrukork har gjort det lettere å bevare kullsyren lenger, men de fører også til at mange nipper til flasken over lengre tid. Det gjør at syren påvirker miljøet i munnen lengre og øker faren for skader. For tannhelsen er det altså bedre at du tømmer flasken relativt raskt.

Hvis du unngår unormalt stort inntak, unngår smådrikking/nipping og er nøye med vanlig daglig tann- og munnhygiene så kan du unngå syreangrep på tennene.

Gode råd

Hvis du har fått et erosjonsproblem (emaljen på tennene er etset bort), bør du forsøke å unngå drikke med pH lavere enn 6,0. Skulle du likevel falle for fristelsen, gis følgende råd:
•    Drikk vann mellom måltidene og om natten
•    Innta sure drikker så sjelden som mulig, og helst i forbindelse med et måltid.
•    Unngå smådrikking hele dagen, da er det bedre å drikke opp hele glasset med juice eller brusflaska med en gang.
•    Ikke puss tennene rett etter sure måltider eller drikke, sure oppstøt eller oppkast. Syren har gjort emaljen "myk", slik at slitasjen vil bli ekstra stor
•    Bruk myk tannbørste og tannkrem med lite slipemiddel
•    Husk fluor hver dag

Her kan du lese hva Tannlegeforeningen sier om syreskader og foreningens gode råd for god munnhelse