Du er her:

Heller ut øl

Nå handler det om å hindre konkursbølge i utelivet

Utelivs- og serveringsbransjen balanserer allerede på en knivsegg etter en høst med mange restriksjoner, reservene er brukt opp og bransjen har ingenting å gå på. Vi frykter at den nasjonale skjenkestoppen skal være dråpen som får begeret til å renne over, og at vi står foran en konkursbølge.
  • Skrevet av: Erlend Fuglum
  • Dato: 19.01.2021
  • Skriv ut

En nylig undersøkelse viser at 40% av utelivsbedriftene i Oslo allerede har sagt opp folk. På landsbasis sier halvparten av serverings- og utelivsbedriftene at det er en reell fare for at de går konkurs som følge av koronaviruset.

Konkurser i utelivet rammer langt flere enn serveringsstedene: De er endepunktet i en lang verdikjede. Ringvirkningene av en utelivskrise kan derfor bli store for hele samfunnet. Også for bryggerier og drikkevareprodusenter er situasjonen dramatisk. Flere bryggerier har allerede sendt permitteringsvarsel som følge av skjenkestoppen. Ender vi i tillegg opp med en konkursbølge i utelivet så vil konsekvensene vare mye lenger enn selve pandemien, og det vil ta lang tid å å komme tilbake til en noenlunde normalsituasjon.

Det er vanskelig å forstå at kommuner med lav eller ingen smitte skal pålegges et nasjonalt forbud mot skjenking, særlig når tiltaket samtidig rammer tusenvis av arbeidsplasser. Når regjeringen samtidig ikke matcher restriksjonene med nye økonomiske tiltak så kan det gå riktig galt.

Stortinget må nå ta ansvar for å redde serveringsbransjen gjennom vinteren. Som et minimum må kompensasjonsordningen utvides så den også dekker tap når ferskvarer på lager må kastes, og også dekker kostnader til smitteverntiltak. I tillegg må serveringsmomsen kuttes.

For bryggerienes del bør det åpnes for at man får tilbakebetalt alkoholavgift på drikkevarer som er levert til serveringssteder som går konkurs. Dette er øl som da ikke konsumeres og som bryggeriet ikke får oppgjør for - men der staten likevel har fått innbetalt alkoholavgiftavgift. Hvorfor skal staten få avgiftsinntekter på alkohol som ikke konsumeres?

Det er veldig bra at flertallet på Stortinget nå har skapt noe større forutsigbarhet ved å forlenge mange av tiltakene og ordningene. Fremover må det bli slutt på at tiltakene kommer i rykk og napp i etterkant av innstramminger, det gir en uholdbar uforutsigbarhet for ansatte og bedrifter. Prinsippet må være at så lenge det er restriksjoner skal det ytes støtte.

 

 

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no