Du er her:

Øl i mat

Det er over 800 smakskomponenter i øl. Øl er flytende krydder og virker som smakskatalysator. Ølet bidrar til å få andre smakstyper til å tre tydeligere fram og forsterke krydderier og råvarenes egen smak.
  • Skrevet av: Sigrid Strætkvern
  • Dato: 30.04.2010
  • Skriv ut

Husk at det er bitterstoffer i øl. Mens vin gjerne skal kokes inn og ofte får være med i retten helt fra starten, skal øl tilsettes sent i prosessen. Dersom øl koker med for lenge kan maten få for bitter smak.

Noen tips:

  • Har du kommet i skade for å salte maten for mye, kan
    en skvett øl ofte reparere skaden.
  • Øl kan benyttes som hovedingrediens i supper og sauser men er også ypperlig til marinering.
  • Storfekjøtt og vilt marineres gjerne i mørke øltyper.
  • I desserter og søt mat anbefales sødmefylt og fruktig øl.
    En klassiker er bløtkake som dynkes med bokkøl og
    ananassaft. Søtt juleøl passer også godt.
  • Dessertsauser/sirup lages av innkokt bokkøl eller juleøl
    med brunt sukker.
  • I brød passer det med mørke ølsorter. Bruk like deler vann og øl som grunnregel, tilpass etter egen smak.
  • Bruk øl i stedet for buljong i pølsevannet.
  • Øl i vafler og pannekakene, de blir luftige og sprø av en skvett øl.
  • Øl er også godt egnet til karamellisering, bytt ut balsamico med øl i salatdressingen og selvsagt er det fint til pensling av kjøtt- og grillretter.
  • I sjokolademousse erstatter du litt av melken med julebokk eller annet fyldig juleøl.

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no