Du er her:

Øl og gluten

Gluten er en blanding av de to proteinene gliadin og glutenin. Gluten finnes i kornsortene hvete, bygg, rug, spelt, emmer, enkorn.
  • Skrevet av: Hege Ramseng
  • Dato: 20.11.2012
  • Skriv ut

Havre er i utgangspunktet glutenfritt. I Norge er det maltet bygg som primært brukes til ølbryggingen, derfor er det gluten i nesten alt norsk øl. LITE-ølene som produseres i Norge har mindre innhold av gluten enn annen pils, siden det i disse produktene benyttes mindre mengder malt per liter vann enn i vanlig pils.

Lavkarbo og glutenfri
Ringnes Lite, som også har færre kalorier enn vanlig øl, har vært å finne i butikkene i flere år. Nå er det videreutviklet, og ble lansert som garantert glutenfritt i september.

Glutenfritt øl kan lages på to måter. Enten kan man benytte glutenfrie råvarer, eller så kan man bruke tradisjonelle råvarer og fjerne gluten under produksjonsprosessen. Den første varianten er ganske enkel, men da vil smaken bli annerledes enn vi er vant til.

– Utviklingen av produksjonsprosessen med å ta bort gluten har vi jobbet med i flere år ved vårt søsterbryggeri Smebrycholl i Finland, en del av Carlsberg-gruppen. Nå har vi overført denne teknikken til vårt mest kjente norske øl, sier utviklingssjef i Ringnes, Tore Hage.

Cøliakiforeningen positive
– Vi har jobbet tett med Norsk cøliakiforening med å få til et godt øl som tilfredsstiller absolutt alle krav. Det nye ølet merkes med cross-grain symbolet, som gir en garanti for at det er glutenfritt, sier Hage.

Symbolet er grønt, et kornaks med en strek over.

– Det gir en trygghet til forbrukerne at ølet er merket med dette symbolet. Vi synes det er veldig positivt at Norge får sitt første glutenfrie øl, sier ernæringsfysiolog og organisasjonskonsulent Lise Friis Pedersen i Norsk cøliakiforening.

Forskning viser at fem prosent av befolkningen har glutenintoleranse. Men også mange andre vil ha glede av ølet. Ringnes Lite inneholder 30 prosent færre kalorier enn vanlig pils, og 70 prosent færre karbohydrater. Alkoholstyrken er på 4,5 prosent som vanlig pils, så det er ikke et lettøl i tradisjonell forstand.

Stort marked
Direktør Petter Nome i Bryggeriforeningen sier det er et stort potensial for lite-øl med færre karbohydrater enn tradisjonelt øl.

– På grunn av sammensetningen av næringsstoffer er det bra for folk med diabetes, og da snakker vi om mange mennesker, rundt 400 000 som ellers bør være varsomme med å drikke både vanlig øl og alkoholfritt øl.

Importøl med mindre gluten
Mais, ris, hirse og bokhvete inneholder ikke gluten. Mat og drikke som er laget 100 % av disse stivelseskildene er glutenfrie, mens de ølene som har en blanding av eksempelvis mais eller ris sammen med byggmalt, vil ha mindre gluten enn "vanlig" pils. Meksikanske og amerikanske øl som Corona og Budweiser er ikke helt frie for gluten, fordi de også er brygget med en god andel byggmalt.

Nøgne Ø med øl med lave glutenverdier
Nøgne Ø lanserer nå en Bitter med lave eller ingen glutenverdier. Dette gjelder også Nøgne Ø Porter . Det vil imidlertid ikke foreløpig stå noe om glutenverdiene på flaskene, ettersom bryggeriet mener de må opparbeide seg noen erfaringer med dette før de kan gi garantier for spesifikke verdier. 
 

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no