Du er her:

Nome

Ikke flertall for sterkøl i butikk

Det er ikke noe folkekrav om at sterkøl skal selges i dagligvarebutikker, viser ny undersøkelse. Bryggeriforeningen er fornøyd.

– Enkelte småskalabryggerier vil nok gjerne selge sterkøl i lokalbutikken, men vi har kommet til at det er riktig at det selges på Vinmonopolet. De har god kunnskap om øl og er svært nøye med å sjekke at kundene er over 18 år, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen (BROD).

I dag har dagligvarebutikker ikke lov til å selge øl med en alkoholprosent over 4,75 prosent. Et knapt flertall mener at regelverket ikke bør mykes opp, viser undersøkelsen som YouGov har gjort for BROD.

Salget av de sterke øltypene har hatt en bratt stigning de tre siste årene. Bare fra i fjor har salget økt med over 32 prosent.

– Folk har fått mer kunnskap om øl, og mangfoldet har eksplodert i løpet av noen få år. På polet kan du i dag velge mellom hele 844 ulike øltyper, hvorav 175 er norske, sier Nome.

Han mener øl har fått en høyere status i Norge de senere årene.

– Sterkøl er kostbare dråper som folk drikker for smaken og opplevelsens skyld, ikke for å få i seg mest mulig alkohol, sier Nome.

Øker
Til tross for salgsveksten, ligger forbruket av sterkøl langt under de svakere øltypene. Hittil i år er det solgt godt over 198 millioner liter øl med pils-styrke i norske butikker, mens det er solgt drøyt tre millioner liter sterkøl på Vinmonopolet.

– Øl har vært en del av norsk kulinarisk tradisjon i over 2000 år. Norsk tradisjonsmat passer bedre sammen med øl enn vin. Dessuten er øl også et alkoholsvakt alternativ, sier Nome.

I Sverige er øvre alkoholgrense for øl i butikk 3,5 volumprosent, mens det i Danmark ikke er noen grense.

– Da sterkøl ble tatt ut av norske dagligvarebutikker i sin tid, var det mange som protesterte. Nå er vinmonopolene blitt langt mer tilgjengelige og de fleste kunder setter pris på den veiledningen og servicen de tilbyr, sier Nome.

Juletradisjon
Kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet forventer et kraftig oppsving av ølsalget i desember.

– I fjor solgte vi 470 000 liter øl i desember, og det er én fjerdedel av det totale ølsalget hos oss i løpet av et år, sier Nordahl.

Han mener tradisjon og kultur gjør at vi kjøper mer øl i julen, men også større bevissthet og kjennskap til øl.

– Vi ser at folk søker etter spesielle øltyper som skal passe til en bestemt type mat. Ofte ønsker de en ølsort fra et lite bryggeri i Norge. Man kan snakke om en ny ølkultur, sier Nordahl.

Det har vært brygget juleøl i Norge i 1500 år.

– Et juleøl skal generelt sett være et sterkt, mørkt øl med god fylde og en varmende avslutning. Om man ønsker ølet med eller uten krydder er en smakssak. Går man for krydder er alt som minner om jul lov, både kanel, muskat og nellik, sier sier Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

FAKTA
Alkoholgrensen i dagligvarebutikkene er i dag 4,75 volumprosent. Vil du...

Beholde grensen som den er i dag: 34 %
Senke grensen til 3,5 volumprosent: 7 %
Flytte alt alkoholsalg til Vinmonopolet: 6 %
Heve grensen til 6,5 volumprosent: 24 %
Oppheve alkoholgrensen: 18 %
Vet ikke: 11 %

Spørreundersøkelse utført av YouGov for Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Kontaktpersoner:

  • Direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen, tlf. 959 50 000

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Norske bryggerier

Se oversikt over norske bryggerier. Klikk her

Ølskolen

Lær mer om øl.
Klikk her

Bryggeri- og drikkevareforeningen | Næringslivets Hus | Middelthunsgate 27 | Majorstuen | Oslo | info@drikkeglede.no